22 Ekim 2017 Pazar

Dolmakalem Dolum Sistemleri - Hangi kalem nasıl doldurulur ?

Merhaba,

Bu yazımda, şimdiye kadar karşılaştığım ve kullandığım dolmakalem dolum sistemleri ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım.

Ek bir mekanizmaya ihtiyaç duyan dolum sistemleri :
  • Kartuş
  • Dönüştürücü (Convertor)
  • Sıkma (Squeeze) 
Kendi mekanizmasını içinde bulunduran dolum sistemleri:
  • Sıkma (Squeeze) (Kaleme birleşik olan)
  • Piston
  • Vakum
Mekanizmasız dolum sistemleri: 
  • Eyedropper


Kartuş :

Kartuş dolum sistemi, en sık karşılaşılan ve diğer dolum sistemlerine göre en pratik olanıdır.
Kartuş, küçük mürekkep tüpüdür. 
Kartuşu dolmakaleme aşağıdaki resimde görüldüğü yönde, 'tık' sesi duyana kadar hafif bir kuvvet uygularsanız kartuş sağlıklı bir şekilde kaleme takılmış olur. 
Kartuşunuzu taktıktan 1-2 dakika sonra kaleminizle yazmaya başlayabilirsiniz.


Kartuşlar genelde kullan-at şeklindedir. Seyahat ederken veya benzeri durumlarda ne kadar yardımcı olsa da bence bu hem doğaya hem de bütçenize zarar veren ve dolmakalemin asıl mantığına aykırı bir davranıştır. Biten kartuşları çöpe atmaktansa temizleyip içine tekrar mürekkep koyarsanız daha ekonomik ve daha çevreci olacağını düşünüyorum. Bundan bir başka yazımda ayrıntılı olarak bahsedeceğim.


Dönüştürücü (Convertor) :

Dönüştürücülü dolum sistemi, kartuşlu dolum sistemi ile aynı mantıktadır. Aralarındaki fark kartuş, içinde mürekkep bulunan bir tüptür ama konvertör, tüm şişe mürekkeplerinizi istediğiniz gibi kaleminize çekmenizi sağlayan mekanizmadır.

Öncelikle yapmamız gereken şey dönüştürücüyü kartuş takar gibi kalemin uç kısmına yerleştirip sabitlemek.






Dönüştürücüyü kaleme sabitledikten sonra, dönüştürücünün en üstünde bulunan kısımdan (çizimlerde siyah taranmış bölge) çevirerek içindeki havayı dışarı çıkarmalıyız. Bu işlem bittikten sonra dönüştürücümüz bir üst resimdeki gibi görünmelidir.


Daha sonra şişe mürekkebin içine bir alt resimde görüldüğü gibi kalemi daldırıp, dönüştürücünün üst kımını az öncekinin ters yönüne çevirmeliyiz. Siz çevirdikçe dönüştürücünüzün içi mürekkep ile dolmaya başlayacak.

Tamamen dolduğunda kaleminizin dışına bulaşan mürekkepleri silip yazmaya başlayabilirsiniz.




Sıkma (Squeeze):

Sıkmalı dolum sistemi en eski tip dolum sistemlerinden biridir. Genel olarak kauçuk veya silikondan yapılırlar ve daha kolay kullanılması için dışlarına metal kap takılır.

Bazı kalemlerde bu sıkmalı sistem bütünleşik olurken bazılarında konvertör gibi takılıp çıkartılabilir.

Bütünleşik olanlar genelde eski tip Çin kalemlerinde karşımıza çıkmakta.


 Bütünleşik Sıkmalı Dolum Sistemi
Tak-çıkar olanlar ise genellikle Pilot ve Kaweco marka kalemlerde karşımıza çıkıyor.
Tak-Çıkar Sıkmalı Dolum Sistemi
Bu dolum sistemini kullanan kalemleri doldurmak için tıpkı dönüştürücülü sistemdeki gibi kaleminizi mürekkep şişesine batırmanız gerekiyor. Fakat bu sefer dönüştürücüyü çevirmek yerine kauçuk kısmı sıkıp bırakmanız gerekiyor. Yaklaşık 5-6 defa sıkıp bıraktıktan sonra haznenizin bir kısmı mürekkep ile dolmuş olacak.

Bu sistemin en büyük problemi, mürekkep doldurması ve sonrasında temizlemesi gerçekten çok zahmetli. Bu dolum sistemi bu yüzden benim en az tercih ettiğim sistem oluyor.


Piston:

Piston dolum sistemi ise benim en sevdiğim ve en çok tercih ettiğim sistem. Pistonlu kalemlerde genel olarak mürekkep haznesi büyüktür ve sizi yarı yolda bırakmaz. Doldurması, boşaltması ve kullanması oldukça eğlencelidir. Fakat daha çok bakım isteyen kalemlerdir.

Genellikle Pelikan M serisi, Twsbi, eski tip Scrikks gibi kalemlerde karşımıza çıkar.

Aslında mantığı dönüştürücülü kalemlere benziyor. Kalemin gövdesine kocaman ve sabit bir dönüştürücü yerleştirmişler gibi düşünebilirsiniz.






Pistonlu bir dolmakalemi doldurabilmek için ilk önce kalemin en üst kısmında bulunan yeri çevirerek tıpkı dönüştürücüdeki gibi kalemin mekanizması içindeki havayı dışarı aktarıyoruz. Daha sonra kalemi mürekkep şişesine batırarak, üst kısmı az önce çevirdiğimiz yönün tersine doğru çevirmeye başlıyoruz. Çevirdikçe kalemimizin içine mürekkep dolacak. Kalemin çevirdiğimiz tepe kısmı kaleme tam oturduğunda işlem tamam oluyor. Kalemin mürekkep bulaşan yerlerini sildikten sonra yazmaya başlayabilirsiniz.




Vakum:

Genellikle pahalı ve mürekkep hazneleri oldukça büyük kalemlerde bulunan bir dolum sistemidir.
En bilindik örnekleri Twsbi ve Pilot markalarında karşımıza çıkıyor.

İlk yapmamız gereken şey kalemin tepe kısmını biraz döndürerek vakumlu mekanizmayı hareket edebilir hale getirmek olacak. Döndürme işlemi bittikten sonra tepe kısmı çekerek kalemin içini hava ile dolduracağız. Sonra kalemi mürekkep şişesine daldırarak üst kısımdan aşağı doğru kuvvet uygulayacağız. Kalemin içindeki hava yavaş yavaş boşalmaya başlayacak. En son vakumlu mekanizma durması gerektiği yere geldiğinde hafif bir 'tık' sesi duyulacak ve kalemin içi mürekkep ile dolmuş olacak.


Kalemin üst kısmında bulunan yeri tekrar çevirerek kapattıktan sonra kaleminize bulaşan mürekkepleri silip kullanmaya başlayabilirsiniz.




Eyedropper:

Eyedropper'ın tam bir Türkçe karşılığı var mı bilmiyorum, bu yüzden eyedropper olarak kullanıyorum. 

Eyedropper, kalemde herhangi bir mekanizma kullanmayıp gövdeyi tamamen mürekkep ile doldurmaya deniyor. Tüm gövde mürekkeple dolu olduğu için çok uzun süre idare edebiliyor ama yaparken dikkatli olmazsanız ya da dikkatli taşımazsanız mürekkebin akma ihtimali var. Eyedropper kalem kullanmayı çok sevsem de bu risk beni eyedropper kalemlerimi yanımda taşımaktan uzaklaştırıyor.



Normal bir kalemi nasıl eyedropper yapabileceğinizi başka bir yazımda anlatacağım.


Umarım özellikle yeni başlayanlar için faydalı bir yazı olmuştur.

Sevgiler, 
Flag Ink





5 yorum:

  1. Kapsamlı bir bilgilendirme yazısı olmuş, Kaynak niteliğinde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, bu tarz yazılara devam etmeyi planlıyorum. :)

      Sil
  2. Yazıcı kartuş dolum mürekkebi ile kalem doldurulur mu ?

    YanıtlaSil
  3. Bin bin bin yaşa sen..
    Hızır gibi yetiştin.
    Yolun başındayım ilaç gibi geldi Vallahi..

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler, istifade ettik.

    YanıtlaSil